19
desembre
2017
Comparteix a les xarxes
Barcelona liderarà el projecte de xip que garantirà la sobirania tecnològica europea
- L’elecció del Barcelona Supercomputing Center suposarà una inversió d’uns 240 milions d’euros de fons europeus fins el 2021
- S’emmarca dins del Projecte EuroHPC, per competir en capacitat de computació amb els Estats Units, la Xina o el Japó
Barcelona liderarà el projecte dels futurs xips europeus que impulsa la Comissió Europea amb l’objectiu de garantir la sobirania tecnològica i la competitivitat industrial d’Europa. L’elecció del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) per a aquest projecte suposarà una inversió d’uns 240 milions d’euros de fons europeus fins el 2021.
Al desenvolupament de l‘euroxip hi optaven tres candidatures i finalment s’ha adjudicat a un consorci que té al BSC-CNS com a líder científic i a la multinacional francesa Atos/Bull com a líder industrial. El consorci s’emmarca dins del Projecte EuroHPC (High Performance Computing), considerat estratègic per la Comissió Europea per superar la vulnerabilitat actual del continent i per competir en capacitat de computació amb els Estats Units, la Xina o el Japó.
L’EuroHPC neix amb dos objectius. D’una banda, el desenvolupament d’un xip propi europeu que eviti la dependència actual dels xips nord-americans i, de l’altra, el desenvolupament i instal·lació dels quatre pròxims superordinadors europeus, que disposaran de capacitats de computació superiors a les de qualsevol màquina en funcionament en l’actualitat. En aquest sentit, la probable substitució de l’actual Mare Nostrum 4 pel futur Mare Nostrum 5 (amb una capacitat de computació vint cops superior) suposà una aportació d’uns altres 120 milions d’euros per a Barcelona.
Fonts del projecte asseguren que tindrà un impacte en l’economia i en la qualitat de vida dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana, doncs suposa una gran oportunitat per aportar competitivitat a totes les indústries que incorporin la microelectrònica, des de l’automoció fins a la medicina de precisió, i per la probable aparició de noves empreses en aquest sector.
[20/12/2017]
Subscriu-te al nostre Newsletter
Subscriu-te
Segueix-nos a les xarxes socials