Barcelona Catalonia
Què és Barcelona Catalonia?
És una terra que s’enfronta als reptes del futur. És la porta d’Europa al món, un lloc que atrau les millors ments, que barreja creativitat i innovació, i que té un esperit emprenedor i una visió estratègica. És, en definitiva, una terra oberta on tot és possible, el lloc per a aquells que sempre van un pas més enllà, la ciutat del seu projecte vital. Barcelona Catalonia: una manera de viure!
Barcelona i Catalunya és un lloc amb segles de tradició industrial, que ha construït una realitat sostenible des del punt de vista econòmic i mediambiental, amb una economia que proposa un creixement inclusiu, que genera ocupació i atrau talent.
L’èxit d’una societat no es mesura en els increments a curt termini del PIB, sinó en la solidesa dels fonaments en els quals es basa la seva qualitat de vida, la proactivitat en la correcció de les desigualtats socials, la promoció d’una economia creativa i diversificada, i en l’existència d’infraestructures de coneixement i serveis per a la producció d’acord amb els reptes actuals.
La meitat dels 8.000 milions d’habitants de la Terra viuen en ambients urbans, i es preveu que per al 2050 en seran dos terços. El 60% del producte nacional brut de tot el món es genera en 600 centres urbans. El món, doncs, està cada vegada més urbanitzat i les ciutats són el centre des d’on s’han d’abordar els reptes del futur. Això no obstant, l’equilibri entre aquests centres urbans i la terra que els envolta és clau per garantir la sostenibilitat del conjunt i la cohesió territorial.
Per fer front a aquests nous reptes, i en el marc dels paràmetres definits en l’Agenda de Desenvolupament Sostenible de 2030 aprovada per les Nacions Unides, amb el projecte Barcelona Catalonia la Generalitat de Catalunya (govern autònom de Catalunya), a través d’INCASÒL, l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), s’han compromès amb una estratègia compartida per promoure el desenvolupament de nous projectes, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquests projectes representen un model de planificació urbana que té com a objectiu ser just, eficient i sostenible, per evitar que el creixement de la metròpoli generi un arrossegament urbà desorganitzat, el qual és depredador amb la terra i els recursos i genera desigualtat.

La ciutat del teu projecte de vida. Barcelona Catalonia. Open for business.
Descobreix Catalunya
Catalunya, la porta d’entrada al sud d’Europa, és similar en grandària a Bèlgica o Eslovènia. Amb aproximadament 7,65 milions d’habitants, representa el 16% de la població espanyola i l’1,73% del total de la UE, l’equivalent de Bulgària o Suïssa. Amb un PIB de 244.172 mil milions (2021), l’economia és comparable a Finlàndia, la República Txeca o Portugal.
Catalunya és un país connectat al món a través d’infraestructures modernes i eficients, situat en una de les principals rutes de transport terrestre, per carretera i ferrocarril del sud d’Europa, obert a les rutes de transport marítim, i amb un aeroport internacional de top-notch. Catalunya es troba al cor de la regió euromediterrània de Pirineus, amb 15 milions d’habitants i un PIB de 440 mil milions de lliures (equivalent a Àustria).
El territori català és cohesiu: amb quatre àrees metropolitanes (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) i la xarxa de ciutats vibrants de grandària mitjana que estan ben connectades a través d’una xarxa moderna d’infraestructures, on la xarxa d’òptica de fibra d’alta capacitat arriba al 84% de la població.
Catalunya és també un país de gran biodiversitat i una gran varietat de paisatges, on el 30% del territori està cobert per un cert grau de protecció mediambiental i alberga 20 parcs naturals. El seu ric patrimoni, amb sis agrupacions de patrimoni de la UNESCO, juntament amb la seva vibrant oferta cultural fan de Catalunya una central turística: 39,4 milions de visitants a l’any i 25 milions de lliures en despesa, 1 milió de llits turístics, 360 festivals de música, etc. Catalunya, amb Barcelona en el seu nucli, és també un líder mundial en el turisme empresarial, amb més de 190 congressos i fires cada any.
L’economia de Catalunya es diversifica amb un bon equilibri entre el sector dels serveis (en el qual es destaquen les botigues, l’hospitalitat, les finances, l’oci i l’atenció sanitària) i el sector industrial, en particular les indústries química i farmacèutica. Catalunya és un país que exporta, amb un creixement constant des de 2009: les exportacions catalanes representen el 26% de les d’Espanya i el 3,6% de la UE-27. Cada any passen 426 milions de tones de càrrega i es gestionen en el territori, gràcies a les modernes infraestructures logístiques disponibles per a les empreses.
Catalunya té una important població de sectors d’activitat econòmica en tot el seu territori. Es tracta d’espais que s’han adaptat a les necessitats de les empreses: bones connexions amb infraestructures, bona accessibilitat i serveis, grans parcel·les i sectors complementaris de suport, espais oberts i fonts d’energia netes amb models de gestió innovadors. Aquests espais per a l’activitat econòmica es beneficien de la seva proximitat a un ric ecosistema d’innovació i recerca amb 12 universitats, 63 centres de recerca, 22 parcs tecnològics, 15 instituts de recerca hospitalària, 6 centres de tecnologia avançada i 3 instal·lacions tecnològiques d’avantguarda: el sincrotró Alba, el supercomputador Mare Nostrum i la Fàbrica D per a la indústria 4.0.

Catalunya és un país connectat al món a través d'infraestructures modernes i eficients.
Descobreix Barcelona
L’àrea metropolitana de Barcelona és la llar de 3,2 milions d’habitants i de 5 milions en tota la regió metropolitana, similar a la població de Berlín. D’altra banda, l’àrea de Barcelona acull 10 milions de visitants cada any i representa el 52% del PIB català.
La Barcelona metropolitana és una ciutat cohesionada, físicament i socialment, un territori policèntric de 36 municipis on es posen serveis a disposició de tota la població, atenuant així les desigualtats. Amb la finalitat d’aprofundir en aquesta integració, s’està elaborant un nou i ambiciós pla de desenvolupament urbà per ajudar la metròpoli a afrontar els grans reptes del futur.
L’àrea de Barcelona té un dels sistemes de transport públic més eficients del món (en la 18a posició mundial, segons la Universitat de Califòrnia, Berkeley). Barcelona també compta amb connexions internacionals d’alta qualitat i infraestructures de transport: l’Aeroport Internacional del Prat; l’estació de tren d’alta velocitat de Sants, que començarà les reformes en els pròxims anys; i la nova estació central de la Sagrera, en construcció, que serà el centre del nou desenvolupament urbà d’una gran part de la ciutat, situada al centre del territori metropolità.
La Barcelona metropolitana és també un territori responsable des del punt de vista mediambiental, que equilibra el desenvolupament humà i el respecte de la naturalesa, una metròpoli basada en una matriu ecològica, que aporta salut i biodiversitat. Espais com el Delta del Llobregat, el Parc Natural de Collserola, les riberes dels rius Besòs i Llobregat, i les 42 platges metropolitanes són només alguns dels elements que formen una infraestructura verda clau per mitigar els efectes del canvi climàtic.
Barcelona és una ciutat mundialment reconeguda per estar a l’avantguarda del desenvolupament urbà. Actualment, és novament el centre d’atenció internacional pel seu compromís en reinventar l’espai públic i adaptar-lo al segle XXI. En aquest sentit, l’Eixample de Cerdà, un paradigma del desenvolupament urbà modern, es convertirà en un laboratori en els pròxims anys per a un nou model de desenvolupament urbà més ecològic, més dinàmic i més integrador. L’ambiciós Pla Barcelona de Superblocs està traçant un nou model urbà al centre de la ciutat, dissenyat com una gran infraestructura mediambiental que també és capaç de regenerar els teixits socials i econòmics. La ciutat també està replantejant la mobilitat urbana: el 85% dels viatges interns amb mobilitat neta i sostenible; 180.000 viatges per cicle diari; 759 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics; noves connexions de tramvia; i noves línies de metro i connexions ferroviàries. Tot això situa Barcelona en la 22a posició en l’índex de ciutats sostenibles.
L’àrea de Barcelona és responsable del 19,6% de totes les exportacions espanyoles, la cinquena entre els centres d’iniciació europeus, la vuitena més atractiva del món per als visitants i empresaris (2021), la novena ciutat més competitiva d’Europa i la quarta ciutat del món en els congressos internacionals. Per ampliar el seu potencial econòmic, s’està promovent una agenda econòmica ambiciosa basada en la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat. A través de l’Acord de Barcelona, la ciutat espera situar-se internacionalment en sis sectors estratègics: digital, creatiu, economia de proximitat, economia de visitants, indústria 4.0 i salut i biotecnologia. Aquesta empenta té la seva base en una estratègia coordinada de desenvolupament urbà, amb sis àrees o projectes de conducció: reeconomitzar el centre històric de la ciutat; transformar el Port Olímpic en un centre per a l’Economia Blava; promoure la muntanya Montjuïc i la Fira de Barcelona; convertir el riu Besòs en un corredor de producció estratègica; crear un nou centre urbà a Zona Franca i la Marina; i donar un impuls final a l’àrea del 22@.
Barcelona pretén ser la capital digital i tecnològica d’Europa, una ciutat capdavantera en l’esperit empresarial i la innovació. Per això, està promovent l’economia del coneixement amb nous projectes ambiciosos, com ara el nou Institut de Ciència i Tecnologia, el Campus Diagonal-Besòs de Barcelona Tech (UPC) i el Parc de l’Alba. Així mateix, s’estan desenvolupant nous sectors d’activitat econòmica en llocs molt atractius: als afores de la ciutat, juntament amb habitatge; en nous barris de gran qualitat urbana, connectats a través d’infraestructures d’alta qualitat i transport públic, que es beneficien de la seva proximitat als 44 quilòmetres de platges urbanes; i espais verds de gran valor ecològic i mediambiental.
Subscriu-te al nostre Newsletter
Subscriu-te
Segueix-nos a les xarxes socials