18
setembre
2019
Comparteix a les xarxes
Catalunya lidera la inversió productiva estrangera a l’Estat, amb el 22,5% del total
- Aquest percentatge és superior al pes del PIB català en relació al global de l’Estat espanyol
- L’informe de la Cambra de Comerç de Barcelona ressalta el conegut com a ‘efecte seu’
Catalunya lidera la inversió productiva estrangera a l’Estat espanyol. Aquesta dada destaca en l’Informe sobre l’impacte econòmic de la inversió estrangera directa a Catalunya, una anàlisi comparada, elaborat pel Departament d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons l’informe, Catalunya concentra el 22,5% -superior al pes del seu PIB a l’Estat- de la capacitat productiva associada amb la inversió estrangera, per davant de Madrid, que concentra el 17,1% del total, en aquest cas, per sota del seu PIB estatal. Són dades de 2017, les últimes disponibles.
L’informe de la Cambra de Comerç ressalta que cal tenir molt en compte el conegut com a ‘efecte seu’, que comptabilitza la inversió al lloc on té radicada la companyia la seva seu social i no les seves unitats productives. En aquest cas, el pes de la inversió estrangera de Madrid augmenta fins al 68,1% i el de Catalunya baixa fins el 13%.
D’altra banda, en l’informe també es destaca el valor d’estoc net dels actius productius vinculats amb la inversió estrangera rebuda a Catalunya, que s’estima en uns 25.593 milions d’euros, i el que representa un 10,9% del PIB català. A més, el nombre de persones ocupades associades amb la inversió estrangera a Catalunya s’estimen en més de 313.515, un 9,5% de tota l’ocupació de Catalunya i un 22,5% del total de treballadors vinculats a la inversió estrangera al conjunt de l’Estat.
Cal destacar, finalment, la comparativa internacional, basada en les dades de la balança de pagaments amb l’exterior. En aquest cas, Catalunya apareix com un dels països de l’Europa Occidental amb un major pes de l’estoc acumulat d’inversió estrangera com a percentatge en relació al seu PIB, amb un 57,4%, a nivells del Regne Unit, Suècia o Portugal. Aquesta dada, segons fonts de la pròpia Cambra de Comerç- posa de relleu la capacitat d’atracció d’inversió exterior de l’economia catalana en el context europeu.
[18/09/2019]
Subscriu-te al nostre Newsletter
Subscriu-te
Segueix-nos a les xarxes socials