15
juliol
2019
Comparteix a les xarxes
El sector del vehicle connectat a Catalunya ja factura 4.150 milions d’euros l’any
- A Catalunya hi ha 71 empreses que s’hi dediquen i més de 9.700 treballadors
- Es calcula que l’any 2025 el 60% dels vehicles que circularan pel món estaran connectats
Segons les dades d’un estudi elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Govern català, en col·laboració amb Applus+ IDIADA, el sector del vehicle connectat a Catalunya factura ja uns uns 4.150 milions d’euros i dóna feina a unes 9.700 persones. L’estudi es va fer públic en el marc de la celebració del darrer saló Automobile Barcelona.
Un total de 71 empreses operen actualment a Catalunya en el sector del vehicle connectat, que es considera ja consolidat, donat que el 62% tenen ja més de 10 anys d’experiència. D’aquestes, un 70% de les companyies són pimes, i la meitat són també exportadores. Es tracta d’empreses fabricants de cotxes i motos connectades, proveïdors de components dels vehicles que es poden digitalitzar, enginyeries, desenvolupadors d’apps i sensors, i gestors de telecomunicacions.
L’estudi, d’altra banda, destaca que es tracta d’un sector d’importància estratègica dins la indústria automobilística, donat que l’any 2025 el 60% dels vehicles que circularan al món estaran connectats, bé sigui amb connectivitat d’origen, bé recondicionats. De fet, es calcula que el 2023 les vendes mundials de vehicles connectats ja superaran els 72 milions d’unitats, que representen un augment del 200% respecte a les xifres del 2015.
En l’actualitat, la principal aplicació de la connectivitat en l’automoció és la seguretat viària, com ara en sistemes de monitorització i assistència a la navegació, trucades d’emergència automàtiques en cas de sinistre, o la capacitat de dur a terme una diagnosi del vehicle en temps real. També s’està aplicant a la mobilitat viària gràcies a l’assistència del GPS i als dispositius per mesurar en consum energètic.
A mig i llarg termini, segons l’estudi d’ACCIÓ, s’aniran incorporant noves solucions per integrar el vehicle al concepte d’smart city, intercanviant informació en temps real amb vianants, infraestructures i altres conductors o bé regulant el trànsit en directe a través de la connectivitat. En el futur, es preveu que el vehicle connectat permeti també noves formes de conducció i transports més eficients, avançant en l’àmbit del control remot i el monitoratge dels conductors dels vehicles.
[16/07/2019]
Subscriu-te al nostre Newsletter
Subscriu-te
Segueix-nos a les xarxes socials