21
setembre
2015


Comparteix a les xarxes

Miquel Martí, director general de Barcelona Tech City

Amb l’impuls d’un grup d’emprenedors compromesos amb la ciutat i amb vincle amb les noves tecnologies, i el suport de l’Ajuntament de Barcelona –a través de Barcelona Activa– i el recolzament de la Generalitat de Catalunya, i d’organitzacions com la Mobile World Capital, ara fa més de dos anys es va posar en marxa el clúster Barcelona Tech City –denominat inicialment Ecommerce & Tech Barcelona- que aglutina el conjunt dels emprenedors, incloent-ne els principals exponents del sector digital i el comerç electrònic a la ciutat.

Quin és l’objectiu que va impulsar la creació del clúster Barcelona Tech City i quines són les línies estratègiques marcades per assolir-lo?

A finals de 2012, un grup d’emprenedors de la ciutat convençuts que Barcelona disposava de tots els ingredients necessaris per a ser el hub tecnològic del sud d’Europa –organitzacions i empreses multinacionals “tech” tractores, administracions que donen suport, inversors, incubadores i acceleradores, universitats i escoles de negoci i, especialment, empreses, algunes d’elles casos d’èxit-, van decidir organitzar-se. Amb aquest objectiu va néixer inicialment Ecommerce&Tech Barcelona, ara Barcelona Tech City.

Com a entitat, les nostres línies estratègiques es basen en la consolidació i la promoció de Barcelona com a marca identificada amb l’excel·lència tecnològica, el recolzament a la competitivitat de les start-ups del sector mitjançant la creació d’espais de treball entre els diferents agents de l’ecosistema – principalment emprenedors i inversors –la transmissió de coneixement i experiència -trobades, tallers i conferències-, l’atracció d’empreses i inversors internacionals, la connexió del sector digital amb la indústria i el comerç tradicional, el foment del talent pel sector i la connexió amb les grans iniciatives del sector digital a la ciutat, especialment la Mobile World Capital i el Congress.

Quins perfils d’empreses o professionals en formen part actualment com a membres?

Avui dia entre els membres comptem amb start-ups i empreses digitals i tecnològiques, empreses de sectors més tradicionals que aposten per la estratègia digital, empreses internacionals del sector, xarxes de business angels i empreses de capital risc i “venture capital” i el que s’anomenen “enablers”, que són firmes d’advocats, consultoria, etc… que ofereixen serveis a les start-ups i empreses del sector. Totes elles han de complir un requisit, que és tenir base d’activitat a Barcelona.

Al clúster hi tenen cabuda empreses de qualsevol mida, des de les més grans, com Edreams-Odigeo o Privalia, a les start-ups tot just acabades de constituir.

El Barcelona Tech City és una nova mostra de suport de l’Administració, que ja s’ha donat abans en altres àmbits (biotecnologia, energia, disseny, sector audiovisual o TIC). Fins a quin punt és transcendent aquest fet?

Els principals ecosistemes tecnològics internacionals d’èxit, com són Londres, Nova York, Berlin o Tel Aviv, són fruit de la estreta col·laboració entre el sector públic i el sector privat.

Aquest alineament és imprescindible per apropar les necessitats empresarials i les polítiques públiques. Temes clau com el finançament, la fiscalitat, els marcs legal i regulatori, la formació, el talent, la internacionalització,… perquè siguin efectius requereixen d’un diàleg permanent entre les administracions, agents i el sector privat.

El pes del sector de l’e-commerce a Barcelona és creixent. Quines són les seves magnituds actuals a nivell de nombre d’empreses, facturació i llocs de treball que suposa?

Segons el nostre primer informe sectorial, presentat el mes d’abril d’enguany, el sector de les start-ups i empreses digitals de Barcelona contracta més de 10.000 professionals, 5.000 més que en un estudi previ presentat el 2012, i el volum de facturació agregat és superior als 6.000 milions d’euros, 4.000M més que la xifra presentada en el mateix estudi. La evolució és molt positiva.

Pel que fa al nombre d’empreses, avui dia Barcelona Tech City representa més de 300 start-ups i empreses del sector digital i tecnològic amb base a Barcelona.

A nivell global, com està posicionada Barcelona en aquest sector i quines són les perspectives a mitjà termini?

Barcelona ofereix una proposta que considerem molt atractiva per a les empreses del sector tecnològic. Al ja conegut estil de vida, la ciutat aporta una marca de prestigi mundial, iniciatives tractores com la Mobile World Capital i el seu Congress, bones infraestructures, l’accés a talent competitiu, projectes empresarials d’èxit… que estan provocant que talent, empreses i inversors internacionals s’interessin pel que succeeix a la ciutat i vulguin conèixer què més hi està passant. Casos com Edreams-Odigeo, Privalia, Softonic, SocialPoint, Trovit, Wallapop o Scytl, per citar-ne alguns, evidencien que es poden crear negocis globals d’èxit des de Barcelona.

La evolució del sector és molt positiva, i els indicadors així ho ratifiquen. Cal ser, però, conscients que cal millorar alguns aspectes com l’adaptació dels marcs legal i fiscal, el finançament, els marcs regulatoris, la millora dels processos administratius, seguir millorant la formació i la transferència tecnològica… En resum, seguir treballant en tota una sèrie de mesures que ens han de permetre, no només crear projectes globals des de Barcelona, sinó atraure encara més projectes i inversors internacionals a la ciutat.

Finalment, de quina forma contribueix el clúster a posicionar la marca Barcelona com a referent en la escena tecnològica internacional?

La contribució a la marca Barcelona és una de les línies estratègiques prioritàries del clúster. La elecció de la nova marca identificativa, Barcelona Tech City, respon sobre tot a la voluntat d’incorporar-nos a mig termini al grup de hubs tecnològics mundials, com són Nova York amb NYC Digital o Londres amb la seva Tech City.

A banda de la marca, des de Barcelona Tech City hem impulsat el nostre primer report sectorial per posar en valor un conjunt d’indicadors que mostrin l’estat actual i la evolució del sector. Afegir que estem treballant per tenir una seu pròpia, que sigui la imatge física d’una Associació dirigida a les seves start-ups i que ens ha de permetre mostrar a empreses i inversors internacionals que Barcelona es un hub a tenir en compte pel dinamisme que s’hi respira.

I en línia amb la comentat anteriorment, col·laborem tant amb Barcelona Activa com amb ACC1Ó per afavorir la projecció internacional de les nostres empreses i el “landing” i connexió d’emprenedors i start-ups internacionals amb l’ecosistema digital de Barcelona.

www.barcelonatechcity.com

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades