17
desembre
2016


Comparteix a les xarxes

  • Barcelona Supercomputing Center ha invertit 34 M d’euros en un nou supercomputador
  • Serà 12 cops més potent que l’actual i podrà fer 13.677 bilions d’operacions per segon

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) estan canviant el model econòmic per un altre on la generació, el processament i la transmissió de la informació es converteixen en les fonts fonamentals de la productivitat. Barcelona aposta per les TIC i l’economia del coneixement, que genera R+D i molts llocs de treball qualificats. El caràcter eminentment urbà de les activitats relacionades amb les TIC fan que aquest nou sector productiu estigui estretament vinculat a la ciutat del coneixement.

Entre les entitats de referència al sector destaca el Barcelona Supercomputing Centercentre pioner a l’Estat espanyol en supercomputació d’altes prestacions (HPC), en la seva doble funció d’oferir infraestructures i serveis en supercomputació als científics en l’àmbit europeu, i generar coneixement i tecnologia per transferir-los a la societat. Disposava fins ara del superordinador més potent de l’Estat i un dels més potents d’Europa, conegut amb el nom de MareNostrum.

Recentment, el Barcelona Supercomputing Center ha invertit 34 milions d’euros a comprar un nou supercomputador MareNostrum, que serà 12 vegades més potent que l’actual, podrà fer 13.677 bilions d’operacions per segon, dada que el converteix en el més capaç de la UE, el 2n d’Europa i el 12è del món. El supercomputador MareNostrum 4, amb una potència de 13,7 petaflops, ha estat adjudicat a IBM.

La nova màquina, que tindrà una potència equivalent a 140.000 ordinadors personals junts i estarà completament instal·lada al campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el proper mes de juny, podrà fer en un dia el que el primer MareNostrum del 2005 feia en tot un any. El nou superordinador permetrà fer més precisos els models per delimitar la qualitat de l’aire o modelar amb fidelitat el canvi climàtic, entre altres investigacions, i donarà un impuls fonamental a la medicina de precisió gràcies a les col·laboracions amb centres com l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), els Centres Nacionals d’Anàlisi Genòmic (CNAG), el Centre d’Investigacions Oncològiques (CNIO) o el Centre d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC).

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades