18
març
2017
Comparteix a les xarxes
Catalunya es referma com a porta d’entrada del capital xinès a Europa
- Les inversions xineses a Catalunya representen la meitat de les fetes a l’Estat espanyol
- Actualment, hi ha més de 80 empreses de capital xinès que operen a Catalunya
Segons es recull en l’informe Tendencias de la inversión china en Europa 2016-2017, elaborat per ESADE, la inversió xinesa a Catalunya és manté a bon ritme, al marge de la moderació que experimenta en el seu creixement el gegant asiàtic. Any rere any, Catalunya es referma com a porta d’entrada del capital xinès a l’Estat espanyol, a Europa i a Amèrica Llatina. Globalment, les inversions xineses a l’exterior van sumar 187.000 milions d’euros l’any passat, amb un creixement interanual del 65%.
El capital xinès ha anat arribant de forma progressiva a Catalunya. Actualment, hi ha més de 80 empreses de capital xinès que operen a Catalunya. En referència a les dades de 2015, les últimes tancades disponibles, les firmes xineses van invertir aquest any uns 160 milions d’euros a Catalunya en empreses ja presents (60 milions), o bé en projectes d’implementació (100 milions), el que representa aproximadament la meitat de les inversions xineses realitzades a l’Estat espanyol.
L’informe assenyala que les empreses privades asiàtiques busquen accés al mercat per obtenir coneixements tecnològics i així poder construir grans marques globals que donin prestigi als productes xinesos i els ajudi a millorar la cadena de valor i a ser més competitius en els mercats nacionals i internacionals. En moltes ocasions també es busca la compra d’una marca consolidada per expandir-se per Europa.
En aquest sentit, es preveu que en els propers cinc anys el capital xinès inverteixi fins a 350 milions d’euros en adquisicions a nivell de l’Estat i que el gruix d’aquestes, al voltant del 62%, es quedi a Catalunya. Són estimacions de l’Agència Catalana per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ).
Durant els últims anys les inversions del gegant asiàtic a Catalunya han estat constants. Al 2014, Hutchinson va invertir 150 milions d’euros en ampliar la seva terminal al Port de Barcelona. El 2015, l’estatal Bright Food va comprar el grup de distribució Miquel Alimentació, i el China Construction Bank va entrar al mercat espanyol amb la seu a Barcelona. Ja el 2016, Rastar va comprar l’equip de futbol RCD Espanyol, i l’empresa AVIC va adquirir la firma tecnològica d’automoció i aeronàutica Aritex.
[21/03/2017]
Subscriu-te al nostre Newsletter
Subscriu-te
Segueix-nos a les xarxes socials