25
gener
2018


Comparteix a les xarxes

  • El projecte vol convertir la capital catalana en el ‘hub’ tecnològic del sud d’Europa
  • Fins el 2025, el 5G crearà 2,3 milions de llocs de treball i una activitat econòmica de més de 130.000 milions d’euros

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han signat el projecte 5GBarcelona, un acord de col·laboració amb l’objectiu de convertir la capital catalana en el ‘hub’ tecnològic del sud d’Europa, liderant la cursa que permeti convertir el 5GBarcelona en el primer Living Lab 5G d’Europa i del món.

Cal destacar que Barcelona i Catalunya ja són referència pel que fa a la R&D en 5G. Des que la iniciativa 5G PPP,  emmarcada en el programa H2020 de la Comissió Europea, donés el tret de sortida l’any 2014, entitats de recerca instal·lades a Catalunya han obtingut finançament per participar en 22 projectes dels 37 que s’han atorgat. La iniciativa 5G PPP (5G Infrastructure Public Private Partnership) la promouen de forma conjunta la Comissió Europea i la indústria europea de telecomunicacions.

Durant aquest any, la Comissió Europea escollirà, en les següents fases del programa 5G-PPP, un nombre reduït de projectes que tindran com a objectiu crear entorns i validació 5G. El 5GBarcelona vol esdevenir un d’ells. La Comissió Europea estima que la tecnologia 5G generarà, anualment i fins el 2025, 2,3 milions de llocs de treball i una activitat econòmica de més de 130.000 milions d’euros.

La tecnologia 5G permetrà un canvi tecnològic i la creació d’entorns intel·ligents i indústries avançades al servei dels ciutadans i dels sectors econòmics emergents. Facilitarà, així mateix, l’accés a l’anomenat Internet de les Coses, obrint pas a la generació de nous serveis disruptius en àmbits com el dels vehicles autònoms i connectats, els serveis basats en drons, la Indústria 4.0 i l’accés a serveis remots de ehealth. El desplegament de 5G portarà una transformació tecnològica de serveis i infraestructures, reduirà la fractura digital i generarà oportunitats per les noves generacions.

Actualment, Barcelona ja està actuant com a banc de proves ciutadanes del nou paradigma 5G a través del projecte 5GCity, que compta amb la participació, entre d’altres, de l’Ajuntament de Barcelona, i2CAT, Betevé i CellNex per desenvolupar un pilot centrat en el desplegament de una xarxa neutre 5G.

[23/01/2018]

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades